Ei yksin, vaan yhdessä!

Kulttuurituottaja YAMK

Viimeisen puolen vuoden aikana minulla on ollut ilo olla ohjaamassa kulttuurituottajaopiskelijoita, kun he ovat suorittaneet harjoitteluitaan organisaatiossani. Ylemmän amk:n kulttuurituottajaopiskeluni ovat sopineet mainiosti tähän ohjaukseen, sillä olen saanut päivitettyä omaa osaamistani kulttuurituotannon kentällä. Olemme saaneet myös jaettua opiskelujen haasteet, dealine-tuskan ja olen päässyt jakamaan elämänoppejani kulttuurituottajan uralta.  
 
Varsinkin kulttuurituottajaharjoittelijoiden kanssa on hyväksyttävä tosiasiat. He ovat oma-aloitteisia, nopeasti oppivia ja tarttuvat mihin tahansa heille annettuun työtehtävään innolla. He löytävät tarvittavan tiedon nopeasti, osaavat hyödyntää sitä käytännössä ja heidän tekniset taitonsa ovat erinomaiset. Eihän minun vuosikurssillani opeteltu Adobe Illustratorin käyttöä, eikä ainakaan harjoiteltu YouTube –videoiden tekoa.  
 
Älkää hyvät lukijat käsittäkö kehumistani väärin. En ole eläkeikää lähestyvä “kalkkis”, joka haaveilee kirnuvoista ruisleipänsä päällä ja tekee tapahtumabudjetit tilikirjaan. Ei, ei alkuunkaan! Olen, tai ainakin kuvittelen olevani, uusien teknologioiden kanssa työskentelevä, avarakatseinen ihminen, joka tilaa joulupuurolle myös vegaanivaihtoehdon. Mutta tulevaisuuden kulttuurituottajat ovat “next level” -tyyppejä ja tulevat varmasti menestymään valitsemallaan polulla.  
 
Olen onnekseni kuitenkin löytänyt muutamia asioita, joissa voin näitä supertuottajia auttaa ja yksi osa-alue niistä ovat verkostot. YAMK opintojeni Tuotannot ja tapahtumat –kurssilla tutkin erilaisia sekä eritasoisia verkostoja. Verkostot ovat luonnollinen asia jokaisen ihmisen elämää ja erittäin tärkeä osa kulttuurituottajan työtä. Ilman verkostoja ei tule sähköä konserttitelttaan tai tapahtumalippuja myytäväksi. Verkostoja ei voi koskaan olla liikaa ja jokaisessa tuotannossa joutuu käyttämään avukseen monenlaisia verkostoja. 
 
Tarvitsemme taloudellisia, sosiaalisia ja toiminnallisia verkostoja onnistuaksemme parhaalla mahdollisella tavalla. Ylläpidämme sekä omia, että edustamiemme organisaatioiden verkostoja. Tapahtumatuotanto vaatii itsessään lukuisien verkostojen hyödyntämistä sekä niiden vastavuoroisuutta. Verkostojen luonti vaatii vaivannäköä, mutta jokainen tuottaja voi olla apuna kollegalleen. Voit vinkata oikean henkilön, jolle soittaa, tutustuttaa harjoittelijan päättävään tahoon tai jakaa tietoa verkostoistasi parhaasi mukaan.  

Kuten Kati Kuusisto kurssin luentomateriaaleissa totesi, parhaita alustoja verkostoitumiselle ovat tapahtumat. Kasvokkain tapahtuvissa kohtaamisissa kasvot, nimi tai ympäristö jäävät mieleen ja kohtaamisesta voi syntyä uusi, molempia osapuolia hyödyttävä verkosto. Kun ihmiset kohtaavat kasvokkain, verkosto vahvenee, kynnys avunpyyntöön tai yhteistyöhön pienenee ja vastavuoroisuus löytyy luonnollisemmin.  
 
Kohtaamiset luovat verkostoja, tapahtumat luovat kohtaamisia. Minä puolestani pidän huolta siitä, että tulevilla kulttuurituottajille on verkostoja valmiina, kun he lähtevät toteuttamaan omaa uraansa.  
 

Lähteet:  
Kuusisto, Kati 2021. Tapahtumateollisuus ry:n verkostot-luento. Viitattu 24.4.2022. https://drive.google.com/file/d/1-JI06-vJNCZO3jERv8f2uG8zXyeMV3p2/view 
 
Kirjoittaja: Essi Leivo

Last modified: 24.4.2022