Onko kulttuurin ääni riittävän moniulotteinen?

Kulttuurin positiiviset vaikutukset ovat mittaamattomia yhteiskunnallisesti. Merkityksen korostamisessa on kuitenkin epäonnistuttu ja painoarvoa ei olla pystytty todentamaan riittävästi yhteiskunnallisella tasolla. Samaan aikaan kuluttajat tulevat vaativimmiksi ja monipuolisuuden tarve kasvaa, joka näkyy vahvasti jatkuvasti uudistuvan digitalisaation myötä. Paineet luovaan tuotantoon elävän vuorovaikutuksen muodossa ovat nyt entistäkin suuremmat. Havaittavissa osakseen on, että kulttuurisisältöjen autenttisuus on katoamassa ja monistettavia sisältöjä tuotetaan epäonnistumisen ja yhteiskunnallisten paineiden pelossa.

Kulttuuripolitiikan 2025 strategian tavoitealueet kohdistuvat luovaan tuotantoon, osallisuuteen ja kulttuurin perustan jatkuvuuteen. Kulttuurisisältöjen luomiseen rajataan kuitenkin tarkasti ehdot ja toiminta-alueet rakenteiden ylläpitämiseksi, jonka myötä usein autenttisuus katoaa. Huomattavissa on, että muutosilmiöihin ei pystytä reagoimaan tarpeeksi nopeasti rakenteiden monimutkaisuuden takia, jossa osa toimijoista ovat väliinputoajia.

Kulttuuriala elää tällä hetkellä isossa muutoksessa, etsitään toimivia keinoja tuottaa uudenlaisia vuoteen 2023 maailman hetkeen sopivia ilmiöitä. Suunnatako rahavirtoja kestäviin toimintamalleihin vaiko luovaan suunnittelutyöhön, vai nipistääkö molemmista tehden keskinkertaista, molempiin kun ei usein resurssit taivu. Rakenteet horjuvat. Samaan aikaan julkinen valta ohjaa meitä luovuuteen, mutta määrittelee hyvin tarkasti reunaehdot. Kuinka voisimmekaan mielistellä rahansaattajia, ja toteuttaa autenttista luovuutta, kun valtavirta ohjaa toimillaan ja kerää kuitenkin sen suurimman potin? Tärkeät näkökulmat jäävät näkymättömiin monimutkaisten rakenteiden myötä ja demokratiassa on tässä kohtaa parantamisen varaa.

Uuden aikakauden haasteet

Nykypäivän digitaalisuus ohjaa puhutellen meitä kaikkia, valta ja virta ohjaa toimillaan. Itseohjautuvuus digitalisaation aikakaudella ei ole itsestäänselvyys niille, jotka eivät ole kasvanut osallistavaan maailmaan, vaan kehitys on tapahtunut uuden aikakauden myötä. Tarvitsemmekin uusia keinoja ohjaamaan vaikuttavuutta digitalisaatiossa painottuen ainutlaatuiseen luovuuteen. Moniulotteisuus tulisi näkyä kaikissa kanavissa ohjaten meitä pois ympäristön välittämistä paineista. Tukea tulisi saada enemmissä määrin heidän, jotka luovat aitoja sisältöjä rohkeasti tarkkojen reunaehtojen sijaan.

Luovat toisinajattelijat ovat tulevaisuus

Ympäristömme tuottavat signaalit ohjaavat meitä jatkuvasti samalla tehden meistä kaikista ainutlaatuisia, kuinka saisimme jokaisen äänen kuulumaan ja näkymään rohkeammin ajantasaisesti niissä kaikissa kanavissa? Onneksi uusia keinoja yhteiskunnallisten muutosten edessä kehitetään jatkuvasti toimivimmiksi hakemalla uutta yhteistä suuntaa. Toivottavasti matka muutokseen olisi selkeä edes hetken ja myötäilykulttuurin sijasta olisimme valmiimpia luomaan sekä vastaanottamaan jotain uutta odottamatonta.

On harmillista, että edelleen rohkeat ja luovat toistinajattelijat eivät saa ääntään tarpeeksi kuuluviin, yhteiskunnallinen paine varjostaa ja estää osittain myös taiteellista luovuutta. Toisaalta uusia ilmiöitä syntyy jatkuvasti myös digitaalisuuden ja kulttuurien uusissa kohtaamisissa. Elämmekin murrosaikaa, jossa tulisi määritellä tarkemmin suunta, matka ja määränpää. Ennen sitä olisi kuitenkin mahdollistettava kaikille samankaltaiset alustat, joista ponnistaa.

Tulisikohan sittenkin ihan vaan pysähtyä hetkeksi.

Maiju Kotialho

Porokuokka, J. 2022. Sitra. Yhteiskunnallisiin kokeiluihin tarvitaan jaettu suunta. https://www.sitra.fi/blogit/yhteiskunnallisiin-kokeiluihin-tarvitaan-jaettu-suunta/

Valtioneuvosto. Opetus ja kulttuuriministeriön kulttuuripolitiikan strategia 2025. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/79811/okm20.pdf

Last modified: 29.5.2023