Kohti yhdenvertaista työelämää

Keltainen tausta, teksti "Tulkki, ylempi AMK) ja piirroskuva käsistä ja puhekuplista.

Yhdenvertaisuuslain mukaiset kohtuulliset mukautukset ovat tukena kuurojen työnhaussa. Työnantajan on selvitettävä mukautukset ennen valintapäätöstä. Tulkkaus on yksi esimerkki näistä mukautuksista. Miten työnantaja voi toteuttaa yhdenvertaista rekrytointia ja miten kuuro työnhakija voi varmistaa, että tulee kohdelluksi reilusti?

Irti ennakkoluuloista

Työnantajat eivät välttämättä ole kuulleet kohtuullisista mukautuksista ja muutenkin heillä voi olla puutteellista tietoa kuurojen työskentelykyvystä. On siis tärkeää, että kuuro työnhakija itse osaa kertoa näistä asioista ja on tietoinen oikeuksistaan. Kuurojen Liiton työllisyyskoordinaattorit ovat olleet mukana selvittämässä tapauksia, joissa on epäilty syrjintää. Yleensä keskustelemalla ja esimerkkiä näyttämällä tilanteissa on päästy eteenpäin. Yhä useampi yritys on ottanut käyttöön anonyymin rekrytoinnin. Tämä on yksi askel kohti yhdenvertaista työnhakutilannetta. Anonyymissa rekrytoinnissa hakemuksesta poistetaan kaikki tunnistetiedot kuten nimi, ikä, syntymäaika, syntymäpaikka. Näin kaikki ovat hakuvaiheessa tasavertaisia. Tämä on yksi tapa toteuttaa yhdenvertaista rekrytointia ja työnhaussa keskitytään hakijan ammattitaitoon eikä epäolennaisiin ominaisuuksiin.

Työelämätulkkauksen käyttö

Työn luonteesta riippuen osa kuuroista käyttää työelämätulkkausta päivittäin, osa harvoin. Vammaisten tulkkauspalvelu tarjoaa mahdollisuutta tehdä tulkkilistan, jonne voidaan nimetä esimerkiksi pelkästään työssä käytettäviä tulkkeja. Näin Kela pyrkii välittämään tilauksiin ensisijaisesti listalla olevia tulkkeja. Tilauksen tullessa lyhyellä varoitusajalla tai joskus muussakin tilanteessa tämä ei aina toteudu, sillä tulkki voi olla varattuna jo toiseen tehtävään tai ei ole muuten käytettävissä. Jatkossa tulkkien saatavuutta tulisikin parantaa.

Tulkkauksella on suuri merkitys siinä, millaisena kuuron ammattitaito näyttäytyy. Ammattisanaston käyttö tuo uskottavuutta esimerkiksi työhaastattelutilanteessa. Tulkki ei kuitenkaan voi tuntea joka alan sanastoa ja viittomistoa, siksi tulkkilistan toimivuus on tärkeää.

Kuvittele tilanne, että tulet aamulla töihin ja joudut aloittamaan perehdyttämään uutta tulkkia joka aamu. Tulkkien vaihtuminen tuo haastetta. Jaksaisitko sinä joka aamu aloittaa alusta, jotta voisit tehdä työsi?

Kirjoittaja ja kuvat:
Tiina Maja, Humanistisen ammattikorkeakoulu, Tulkki (Ylempi AMK) -opiskelija ja Kuurojen Liiton työllisyyskoordinaattori

Last modified: 21.9.2021