Kuka punnitsee teidän järjestönne biojätteen?

Suomessa on yli 100 000 rekisteröityä yhdistystä, joiden toimintakenttä on laaja, mutta järjestösektorin mahdollisuuksia ilmastovastuullisuuden edistäjänä ei ole aiemmin huomioitu. Sitran rahoittaman Hiilifiksu järjestö -hankkeen kehittämä laskuri on tiettävästi ensimmäinen nimenomaan järjestöjen käyttöön tehty. Sen toivotaan saavan järjestöt kehittämään toimintaansa vähäpäästöisemmäksi, niin että ilmastotoimet tulevat luonnolliseksi osaksi kaikkien järjestöjen toimintaa.

Työskentelen kulttuuri- ja liikuntajärjestössä, joka tukee oppilaitosten hyvinvointityötä sekä järjestää toimintaa ja tapahtumia ammatillisella toisella asteella niin opiskelijoille kuin henkilöstölle. Järjestämme vuoden aikana kymmeniä tapahtumia eri puolilla Suomea. Meidän järjestömme otti käyttöön Hiilifiksu järjestö -hankkeen laskurin kaksi vuotta sitten osana järjestön uutta strategiaa. Laskurin kautta saimme hyvää tietoa järjestön eri osa-alueiden päästövaikutuksista, ja tottahan se oli, että järjestämämme tapahtumat tuottavat suurimman osan päästöistä. Jos suomessa on tällä hetkellä yli 100 000 rekisteröityä yhdistystä, niin kuinkahan monta erilaista tapahtumaa nämä yhdistykset järjestävät vuosittain?

Laskurin käyttö avartaa tarkastelemaan oman järjestön toiminnan ilmastovaikutuksia. Ja kun tämän kaiken saa tehtyä, on aika miettiä mitä tiedolla tehdään, mitä toimintatapoja voidaan muuttaa ja miten uudet toimintatavat voidaan nostaa esiin positiivisesti.  Voidaan varmasti todeta, että tapahtumilla tulee aina olemaan ympäristövaikutuksia: matkustaminen ja ruokailu ovat varmasti tästä ne suurimmat. Itse näen asian niin, että tapahtuman järjestäjällä on tänä päivänä vastuu valinnoistaan. Sekä mahdollisuus tuoda esille omat valintansa. Me monet eri järjestöissä toimivat, pieniä ja keskisuuria tapahtumia järjestävät voimme omalta osaltamme tehdä valintoja, joilla on merkitystä. Sekä tehdä meidän pienten tahojen ilmastoteot näkyviksi.

Näyttäkää mitä arvostatte

Ja näin ne myös teemme omassa järjestössä: tuomme esille meidän valintamme, meidän arvomme. Mielestäni kaikki ilmastotoimet ovat tärkeitä sekä isona vaikuttamistyönä niiden valintojen tuominen esiin. Ilmastotyö ei ole pikamatka, jossa kaikki muutokset on tehtävä tässä ja heti. Ihmisten tapa elää ja kuluttaa tulee muuttumaan ja siihen muutoksessa pitää voida olla mukana. Sekä ottaa se vastuu järjestönä tehdä vaikuttamistyötä sekä näyttää mallia, mahdollisuuksia sekä erilaisia toimintamalleja. Järjestöillä on suuri vaikuttamiskenttä ja ne liikuttavat vuosittain suuria määriä ihmisiä eri tapahtumiin.

Me meidän järjestössämme olemme valinneet olla vihreämpi järjestö tulevaisuudessa. Teemme oman osamme mitä tässä hetkessä voimme ja teemme arvovalintoja. Välillä nämä valinnat vaativat enemmän asian suunnittelua, välillä enemmän taloudellisia resursseja sekä asian muistamista arkityön keskellä. Tällä hetkellä nämä ovat valintoja, mutta uskon että tulevaisuudessa nämä ovat vaan normaaleja arjen tapoja toimia. Me nostamme esiin tapahtumakohtaisesti aina yhden teon, meidän valintamme, minkä olemme tehneet, jotta tapahtuman hiilijalanjälki olisi pienempi. Valinta voi olla tapahtumapaikan valinta niin että sinne pääsee helposti julkisilla kulkuvälineillä sekä tapahtuman aikataulu on tehty niin että julkisten kulkuvälineiden valinta on ajallisesti myös järkeväksi osallistujalle. Suosimme tapahtumissa ruokana kasvis, kala tai riistavaihtoehtoja. Tarjoamme mahdollisuutta kimppakyyteihin tai yhteiskuljetuksiin. Vältämme turhan muovi –tai paperituotteiden käyttöä.  Puhumme vihreästä kädenjäljestä. Vihreä kädenjälki on positiivinen vastakohta ekologiselle jalanjäljelle. Jalanjälki keskittyy mittaamaan luonnonvarojen kulutusta eli sitä haittaa, jota toiminnallamme aiheutamme ympäristöllemme, kun taas kädenjälki lähestyy asiaa positiivisen kautta. Sen tavoitteena on innostaa ihmisiä mukaan tekemään hyviä asioita, joiden avulla voimme parantaa omaa, yhteisömme sekä maapallon hyvinvointia.

Nostakaa esiin teidän valintanne, näyttäkää mallia. Pienet teot ja suuren vaikutukset. Monesti sanotaan, että yhden ihmisen valinnoilla ei ole väliä. Minä uskon toisin.

Ps. Kuka punnitsee teidän järjestönne biojätteen? Meillä se oli meidän toimistosihteerimme, joka sai tämän kunnian. Hyvässä yhteistyöhengessä saimme lainata alakerran K-kaupan hedelmäosaston vaakaa tähän tarkoitukseen.

Teksti: Tiina Hasari, Kulttuurituottaja YAMK opiskelija

LÄHTEET:

https://www.sitra.fi/uutiset/maailman-ensimmainen-jarjestoille-raataloity-hiilijalanjalkilaskuri-helpottaa-ilmastotoimia/

Last modified: 17.5.2022