Missä normaaliajat?

Kulttuurituottaja YAMK

Alkuvuodesta 2022 taide- kulttuurialan festivaalien kattojärjestö Finland Festivals varoitti, että festivaalit voisivat tavoitella noin puolta ”normaalin” vuoden lipunmyynnistä. Tämä siksi, että korona-ajan jälkeen tapahtuma-alalla oli ylitarjontaa ja lisäksi taudin pelkoa oli edelleen ilmassa.  Moni festivaali laati kuitenkin toiveikkaana budjettinsa vuoden 2019 tasolle – kuten edustamani Joroisten Musiikkipäivät. Helmikuussa uutisotsikoihin hyökkäsi uusi uhka. Kauden ohjelmisto ja budjetti oli tässä vaiheessa jo laadittu. Ohjelman punaisena lankana olivat kielikonsertit, joista yhden teemana oli venäläinen musiikki. Tapahtuma-ala on jatkuvassa liikkeessä. Haasteita riittää ilman ulkoapäin nousevia uhkiakin. Nyt oli edessä uutta pohdittavaa: Pitääkö myös kulttuurialalla toimivan pienen organisaation reagoida, kun Eurooppaan syttyy sota?

Kulttuurialan aktivoituminen alkoi maailmanlaajuisesti hyvin pian sodan syttymisen jälkeen. Yhteistyötä venäläisten kanssa purettiin, vetoomuksia kirjoitettiin, protesteja järjestettiin, taideteosten ja konserttien tuotoilla tuettiin avustustyötä tekeviä järjestöjä. (Vartiainen, 2022.)

Päätimme järjestää venäläisen musiikin konsertin suunnitellusti. Taiteilijat perehtyivät historiaan ja valikoivat ohjelmaan nimenomaan venäläisen totalitarismin paineen alla työskennelleitä säveltäjiä. Otsikon alle lisättiin: Runoutta, poliittista änkyröintiä ja emigrantteja. Konsertissa kuultiin myös yhteiskuntakritiikkiä ja pilkkalauluja.

Halusimme myös tehdä jotakin alueelle saapuneiden ukrainalaisten pakolaisten hyväksi. Suomessa pakolaiset ovat päässeet kouluun ja työelämään, mikä auttaa selviytymisessä uudessa ympäristössä. Mutta myös harrastukset ja aktiviteetit ovat tärkeitä kotoutumisessa ja vähentävät kielitaidon puutteesta aiheutuvaa vuorovaikutuksen epäarvoisuutta (Turja, 2022). Päätöskonserttiimme valitsimme ukrainalaiset taiteilijat ja toteutimme kampanjan, jossa ukrainalaisille pakolaisille kannustettiin ostamaan lippu. Saimme SPR:n kautta heille kuljetuksen ja tulkkeja. Kampanja onnistui hyvin, paikalliset yritykset aktivoituivat. Vaikka motiivina oli myös näkyvyyden hankkiminen, olimme jollakin tavalla huomioineet sotaa paenneita ja he saivat kuulla konsertin omalla kielellään.

Kriisit osoittavat, kuinka joustava kulttuuriala on. Me sopeudumme, opimme uutta ja aina vain toteutamme, kaikesta huolimatta. Korona-aika oli valtava haaste, josta tapahtuma-ala selvisi valtion avun turvin, taiteilijat eivät niinkään hyvin. Korona ei ole vielä ohi ja sota pitää huolen siitä, että normaaliajat saavat odottaa. Tapahtumamme uudistui viime vuonna merkittävästi. Taiteellinen johto vaihtui, strategia uusittiin ja sen mukaisesti laadittiin uusi visuaalisuus ja ohjelmisto. Otimme myös huomioon vallitsevan maailmantilanteen. Mutta lipunmyynnistä toteutui se ennustettu puolet ja olimme syksyllä jälleen kriisin keskellä, tällä kertaa ihan omassa sellaisessa. Selviydyimme taas, otimme velkaa ja saimme tukea jopa yksityisiltä henkilöiltä – tapahtumamme koetaan yhteisössä tärkeäksi.

Tuoreessa Lippupisteen teettämässä bränditutkimuksessa selvitettiin kuluttajien käyttäytymistä nykyisessä maailmantilanteessa. Vastaajista 33 % kertoi aikovansa käydä aiempaa enemmän tapahtumissa mutta lippujen osto on kuitenkin siirtynyt lähemmäksi tapahtuma-ajankohtaa. Tutkimuksesta kävi ilmi, että suurin osa kuluttajista ostaa lipun aikaisintaan kuukautta ennen tapahtumaa. Aktiivisuuden kasvu herättää toiveita mutta uusi ostokäyttäytyminen on tapahtumanjärjestäjän kannalta piinallista. (Lippupiste 2023.)

Tänä vuonna vietämme 45-vuotisjuhlaa ja koetamme varovaisin tavoittein sopeutua uuteen normaaliin.

Karin Keitel

Kuva kirkkokonsertista, jossa esiintyjiä ja yleisöä
Joroisten Musiikkipäivien konsertti Joroisten kirkossa 31.7.2022

LÄHTEET

Lippupiste 2023. Kumppanikirje 10.5.2023. Ei julkaistu.

Turja, Hanna-Kaisa 2022. Slava Ukraini! Hei! Mitä kuuluu? – Vuorovaikutusta voi luoda monenlaisin keinoin. Humanistinen ammattikorkeakoulu. Blogi. Viitattu 26.9.2022. https://www.humak.fi/blogit/slava-ukraini-hei-mita-kuuluu-vuorovaikutusta-voi-luoda-monenlaisin-keinoin/

Vartiainen, Pekka 2022. Kulttuuriala vs. sota. Humanistinen ammattikorkeakoulu. Blogi. Viitattu 26.9.2022 https://www.humak.fi/blogit/kulttuuriala-vs-sota/

Last modified: 13.5.2023