TAITEILIJAT MENKÄÄ METSÄÄN, KYLLÄ SIELLÄ TÖITÄ ON!

Oranssi tausta, jossa teksti "Kulttuurituottaja, ylempi AMK) ja piirroskuva henkilöstä lentämässä linnulla.


Tapahtuma-ala kasvoi huimaa vauhtia Suomessa koko 2000-luvun, korona-pandemiaan asti. Sama tapahtui myös osaamiselle alan sisällä. Alalle on kasvun, ammattimaistumisen ja tarpeen myötä syntynyt kokonaan uusia ammattinimikkeitä ja yrityksiä, jollaisia ei vielä 20 vuotta sitten ollut edes olemassa. Koko tapahtuma-ala on ajettu pandemian myötä alas, ja ahdinko on syvä niin itse tapahtumilla kuin niiden tekijöillä ja esiintyjillä, eikä loppua tällä hetkellä näy. On vain epävarmuutta ja ahdinkoa. Tapahtumateollisuus ry:n laskelmien mukaan Tapahtumateollisuus on 2,35 miljardin euron arvoinen valtakunnallinen toimiala, ja se työllilstää Suomessa koko- tai osa-aikaisesti n. 200 000 ihmistä. Tai näin oli ennen pandemiaa.

HILJAISUUTTA NAPISTA

Musiikin moniottelija Sami Yaffa esitti radio-ohjelmassaan mielenkiintoisen ajatuksen: löytyisipä maailmasta nappi, jota painamalla voisi havainnollistaa musiikin merkityksen poistamalla sen maailmasta vaikka päiväksi. Tai hitto, pannaan samantien koko viikko! Aina kun radiosta tulisi musiikkia, se hiljenee. Sama homma telkkarin kanssa, ja jos siellä vielä joku hanttapuli kehtaa esiintyä, niin sitten menee kuvakin. Spotify, ei toimi. Youtube, pelkkä horinaa. Kaupassa ei soi kuratoitu jazz tai muzakki, cd:t tai vinyylit, ei toimi. Keikat, konsertit ja muut esiintymiset on ajettu jo alas, mutta se ei tunnu läheskään kaikkia häiritsevän. 

TOIMEENTULO LÖYTYY METSÄSTÄ

”Menkää työttömät metsään” neuvoi oikeistopopulisti Susanna Koski työttömiä A-talk keskusteluohjelmassa vuonna 2016. “Menkää lomautetut maatiloille töihin”, ohjeisti maa- ja metsätalousministeri Jari leppä maaliskuussa 2020. Samanlaisia todellisuudesta vieraantuneita horinoita saa lukea jatkuvasti, ja se kuvaa totaalista tietämättömyyttä ja vieraantumista todellisten ihmisten elämästä. ”Menkää oikeisiin töihin!” Miksi sulle pitäisi maksaa sun harrastuksesta?” ”Ei toi ole mitään työtä!” Edelliset kolme lainausta löytyvät lähes jokaisen nettiartikkelin lopusta jota kommentoimaan pääsee, kunhan se käsittelee taiteilijoiden, muusikoiden tai kulttuuri- ja tapahtuma-alan työntekijöiden ahdinkoa.

Päättäjien todellisuuspako ei ole uutta, mutta mistä kumpuaa kansan syvien rivien avoin vahingonilo, omasta pahasta olosta? Ehkä itselle tulee parempi fiilis kun jollain menee huonommin? Samanlaista ulinaa ei kuulu kun Masa Yards menettää satojen miljoonien laivatilauksen Aasiaan, silloin myötä tuntoa löytyy, kuten kuulukin löytyä, oikeilla ihmisillä on hätä kun työt häviävät. Ei muuta kuin koko telakka marjoja poimimaan, siellä niitä on.

MILJARDIN PUUHASTELUA

Myös alan ansaintalogiikka tuntuu olevan kanssaihmisillemme trigonometriaa. Jos Anna Puu lähtee keikalle, hän työllistää suoraan helposti ainakin 10 henkeä: muusikoita, autokuskeja, teknikoita, keikkamyyjän, roudareita, paitamyyjiä etc. Välillisesti työllistyy koko keikkapaikan henkilökunta järjestyksenvalvojista narikka- ja baarityöntekijöihin. Ei ole vaikea ymmärtää, vai mitä? Lähdet Helsingistä perjantaiaamuna Kokkolaan, vedät siellä shown ja hurautat lauantaina Ouluun. Siellä sama homma ja sunnuntaina huristelet vielä takaisin kotiin. Työpäivän pituus matka-aikoineen helposti sellaiset 12-16 tuntia, nam nam, leikkiä se vain on.

Ai niin, molemmissa paikoissa vaikka 600 katsojaa jotka ostavat ihan vapaaehtoisesti lipun a´20€ päästäkseen katsomaan tätä puuhastelua. se on kuulkaas 24 400 euroa, josta valtiolle pämähtää 10% alv-veroa heti kättelyssä, puhumattakaan muista veroista joita tämä toiminta muodostaa. Jos matikkapäätä kutkuttaa niin laskepa vielä vaikka se, että jokainen noista tuhannesta kahdestasadasta ihmisestä ostaa keskimäärin kaksi drinkkiä keikkapaikassa a´5 €. Osasitko? Mukavia summia eikö? Anssi Kela avaa tätä trigonometriaa ansiokkaasti avoimella Facebook-sivullaan 26.2. postatussa tekstissä, sieltä löytyy lisää raakaa faktaa.

Nyt kun päästiin vauhtiin niin laajennetaan aiemmin mainittu nappi koskemaan koko tapahtuma-alaa. Pimennetään Hockey night, Kirjamessut ja ampumahiihdon maailmancup. Tai no, iso osa osaa urheilua lukuunottamatta on jo pimennetty, mutta nekin jotka vielä pyörivät eivät kauaa sitä tyhjille katsomoille tee, koska niiden talous ei sitä kestä. Se on mukava sitten lauantaina saunan jälkeen katsoa spesiaalilähetystä eduskunnan kyselytunnin parhaista paloista vuosilta 1976-1984. Eikö tule muuta? Ei, Anna puu ja Anssi Kela lopettivat musiikin tekemisen ja myyvät nyt puolukoita Kuopion torilla.

Kulttuurituottaja ylempi AMK -opiskelija, kulttuurituottaja Niila Leppänen

Radio Sami Yaffa. https://areena.yle.fi/audio/1-50697851 

Susanna Koski antoi Ylellä vinkin työttömille: ”riittää kun katsoo metsään”. 30.9.2016. Viitattu 16.4.2021. https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2016093022393823

Ministeri vetoaa lomautettuihin suomalaisiin: menkää maatiloille töihin! 27.3.2020. Viitattu 16.4.2021. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/17f48f44-f269-4547-94f1-cc8a9b9b90fd

Anssi Kela. https://www.facebook.com/kelastinen 

Tapahtumateollisuus ry 2020. Viitattu 16.4.2021. https://www.tapahtumateollisuus.fi/

Last modified: 1.6.2021