Uusi tapahtuma tuli kaupunkiin

Mielenkiinnolla odotin sitä keskustelua mitä syntyy, kun pääkaupunkiseudulla aiemmin järjestetty Weekend -festivaali siirtyi järjestettäväksi Hämeenlinnaan Kantolan tapahtumapuistoon. Tämä tieto julkistettiin syksyllä 2021.

Suomen suurin tapahtumapuisto perustettiin vuonna 2015 Hämeenlinnaan. Perustamisen jälkeen siellä on esiintynyt neljä kansainvälistä artistia vuosina 2015, 2016, 2017 ja 2019 sekä siellä on pidetty muutamia pienimuotoisia tapahtumia. Tapahtumapuiston käyttöaste on ollut pieni. ”Kilpailu tapahtumien saamisesta on kaupunkien välillä kovaa. Joskus joku saattaa tarjota parempia etuja tai muualla tapahtumapaikat soveltuvat paremmin tapahtuman järjestämiseen. Me hoidamme myös tarvittavia lupa-asioita ja muita eteen tulevia haasteita ” sanoo Hämeenlinnan kaupungin markkinointi- ja viestintäpäällikkö. Joten näen, että on ollut jonkinlainen lottovoitto Hämeenlinnan kaupungille saada suuren luokan tapahtuma kaupunkiin. Tapahtumat lisäävät Hämeenlinnan tunnettavuutta ja ne saavat Hämeenlinnaan sellaisia ihmisiä, jotka eivät ehkä muuten kaupunkiin tulisi.

Keskustelua kaupungilla

Mutta mitään keskustelua ei syntynyt tapahtuman tulemisesta Hämeenlinnaan. Arvelen sen johtuvan siitä, että tapahtuma ei ole myöskään näkynyt Hämeenlinnan katukuvassa, paikallislehdissä tai sosiaalisen median kanavilla. Aiempien vuosien perusteella Weekend -festivaalin peruskävijä on 18–24-vuotias, ja 65 prosenttia yleisöstä on tullut pääkaupunkiseudulta. Itse en kuulu tähän kategoriaan ja myöskään tapahtuman markkinointi ei suoranaisesti kohdistu minuun.  Vaikkakin olen jo oman festivaalilippuni hankkinut. Mutta kyllä isot tapahtumat ovat täällä näkyneet jo ennen tapahtumaa, nostattamassa kaupungin tapahtumahenkeä ja luomassa energiaa tapahtumasta välillisesti hyötyville kuten majoitusliikkeille, ravintoloille tai taksiyrittäjille.

Tapahtuman imago ja sen hyöty

Yleisenä ajatuksena voidaan sanoa, että jokaisella tapahtumalla – niin pienellä kuin isolla – on vaikutusta tapahtuma-alueen imagoon. Mietin vain, että onko tämän tapahtuman imago väärä ja sitä pelätään? Weekend festivaali on ollut sen koko historian ajan otsikoissa järjestelyiden ongelmien suhteen. Festivaali on myös vaihtanut tapahtumapaikkaansa neljä kertaa. On ollut muun muassa ongelmia liikennejärjestelyissä, on ollut meluhaittaa, leirintäalueiden olosuhteet ovat olleet huonot tai pääsy festivaaleille sisään porteilta on kestänyt tunteja.  Pelätäänkö tapahtuman markkinoinnissa tällä hetkellä tapahtuman imagoa?  Suurimmissa Hämeenlinnassa järjestetyissä tapahtumissa Kantolan tapahtumapuistossa yleisöä on ollut 55 000 henkeä. Ne ovat osoittaneet, että isoistakin yleisömääristä selvitään kohtuullisesti, sanoo Hämeenlinnan kaupungin markkinointi- ja viestintäpäällikkö.  Weekend -festivaalille odotetaan noin 30 000 kävijää päivässä. Eli tämän koko luokan tapahtuman pitäisi onnistua järjestelyiden suhteen hyvin.

Itsestä tuntuu, että tapahtuman järjestelyissä kuohuu tällä hetkellä ja järjestelyiden suhteen on edelleen kysymysmerkkejä.  Itse tapahtumaan on aikaa reilu kuukausi. Kävin myös Hämeenlinnan kaupungin tapahtumasivuilla, mutta sieltä ei löytynyt tulevasta tapahtumasta mitään tietoa. Nähtäväksi jää, osataanko Hämeenlinnassa hyödyntää suuren tapahtuman hyödyt ajatellen niin paikallisia asukkaita kuin tapahtumaan muualta Suomesta matkustavia. Tapahtumat ovat meille jo nykyään tärkeä osa seutujen imagon rakentamista eikä niiden merkitys tule varmasti vähenemään tulevaisuudessa. Toivoisin rohkeampaa otetta kaupungilta sekä uskoa, että suomen suurimmassa tapahtumapuistossa tapahtuma onnistuu.

Teksti: Tiina Hasari, Kulttuurituottaja YAMK opiskelija

LÄHTEET:

https://yle.fi/uutiset/3-12209930

https://www.hameensanomat.fi/kanta-hame/hameenlinnaan-rantautuvan-jattifestivaalin-ymparilla-riittaa-selvitettavaa-tama-weekendin-jarjestelyista-tiedetaan-nyt-2466773/

https://www.ksml.fi/paakirjoitus-mielipide/2746603

https://www.hameenlinna.fi/tapahtumat/#/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Weekend_Festival

Last modified: 17.5.2022