Kuudenkymmenen ja kuoleman välissä?

Piirroskuva webinaarista.

Ikä – tuo ah, niin ihana yksityiskohta ihmisen numeroissa

Joskus lapsuudessa puhuttiin käsitteestä ”kuudenkymmenen ja kuoleman välissä”. Silloin kyseessä oli todella vanha ihminen ja yli kuusikymppiset tuntuivat olevan toinen jalka haudassa ja toinen banaaninkuoren päällä. Mutta mikä nykyisin on oikeasti vanha ja mikä on vanhojen ihmisten rooli nyky-yhteiskunnassa? Voisiko vaikkapa musiikki olla eri-ikäisiä yhdistävä tekijä nyt taas ja tulevaisuudessa?

Entisenä nuorisotyöntekijänä muistan aina nuorten olevan alle 29-vuotiaita. Niin muistaakseni määriteltiin nuorten ikä 80- ja 90-luvuilla, siis viime vuosituhannella ja näin on myös vuoden 2016 nuorisolaissa. Hyvä! Tiedetään siis ketkä ovat nuoria, mutta ketkä ovat sitten niitä vanhoja? Kysytäänpä Googlelta! Vastaus löytyy helposti: ”Suomen lainsäädännössä ikääntyneellä väestöllä tarkoitetaan vanhuuseläkkeeseen oikeuttavassa iässä olevaa väestöä eli yli 65-vuotiaita.” Ahaa – puhutaanko nyt siis niistä kuudenkymmenen ja kuoleman välissä olevista ihmisistä?

Huolestuneena olen seurannut keskustelua ikääntyvien ihmisten syrjinnästä työmarkkinoilla.  Jotkut sanovat sitä harhaanjohtavasti ikärasismiksi. Olipa nimitys ikärasismi tai mieluummin ikäsyrjintä, on sitä vaikeaa ymmärtää tai hyväksyä millään mittarilla. Monesti haetaan avoinna olevaan työpaikkaan henkilöä, jolla on viisi tutkintoa (vähintään kaksi ylempää korkeakoulututkintoa), yli 20-vuotta työkokemusta ja hyviä valmiuksia kaikkeen. Kuitenkin iän mainitseminen hakemuksessa hävittää kutsun haastatteluun helposti. Näin ovat kaverit työvoimahallinnosta kertoneet, että ennen vuotta 2000 tehtyä työtä ja tutkintoja ei hakemuksessa kannata edes mainita. Niillä kun ei ole mitään merkitystä. Kuinka monella yli viisikymppisellä on sitä työkokemusta yli 20-vuotta, viisi tutkintoa ja monenlaisia valmiuksia vaikka mihin? Veikkaanpa, että aika monelta keski-ikäiseltä löytyy nuo kaikki ja kohta myös minulta, mutta silti emme ole sitä kuuminta hottia työmarkkinoilla, vaikka pitäisi olla.

Ikäsyrjintä on laissa kiellettyä ja monessa yhteydessä törmätään hokemaan ”Meillä ikäsyrjintään on nollatoleranssi…” (Duunitori). Ely-keskuksen artikkelissa vuodelta 2022 todetaan, kuinka yli 55-vuotiaiden työttömyys näyttäytyy muita ikäluokkia korkeampana. Työpaikkailmoitusten sanankäänteet ja käytännöt voivat olla esteenä hakemiselle. Monesti työnantajalle ei vanhentuneella tutkinnolla ole arvoa ja työkokemuskin voi olla pitkän ajan takaa, jolloin siitä ei hakiessa ole hyötyä. Hakijat voivat jättää hakematta pelkän työpaikkailmoituksen perusteella.

Jäin tuossa taannoin miettimään, että milloin sitä on liian vanha soittamaan rokkikeikkaa ja vielä maksua vastaan. Ja mitä järkeä siinä on, että yli viisikymppiset sedät heiluvat ja meluavat lavalla 70-vuotta vanhaa musiikkia alle 29-vuotiaille nuorille. Joku aika sitten erään ravintolan avajaiskeikalla talo oli täynnä, nuoriso tanssi ja vanhukset humppasi innoissaan ja sedät yrittivät jaksaa heilua lavalla. Musiikki yhdisti nuorisoa, keski-ikäisiä ja ikääntyneitä varsin ongelmitta ja ravintolan yritystoimintakin näytti saavan ihan topakan startin. ”Kulttuuri kuuluu kaikille” – totesi keikan jälkeen ravintolan naapurissa asuva Jamppa nojaten avoinna olevaan ulko-oveen.

”Old is not dead!” – lausahtaa humppayhtye Eläkeläiset mainospaidoissaan. Bändin humppaavat sedät alkavat olla kohta itsekin eläkeiässä, mutta Saksan kiertuetta näyttää pukkaavan. Kuinka pitkään jaksavatkaan nuo sedät heilua/humpata? Olisiko musiikki sittenkin ikärajaton ilo ilman turhia määrittelyjä ja epäilyksiä? Kuuluuko kulttuuri todellakin kaikille ja voisiko sitä aidosti tehdä myös ikääntyneet lajista riippumatta? Retoriset kysymykset ovat muuten olleet aina mieliaiheeni ja vanhentuminen hämmästyttää päivittäin vielä nykyisinkin.

Teksti: Seppo Tiensuu, kulttuurituotannon YAMK-opiskelija ja sivutoiminen rokkisoittaja jo yli tuhannen keikan verran, reippaasti alle kuudenkymmenen ja kuoleman välistä rajapyykkiä

LÄHTEET

Duunitori.fi, viitattu 13.5.2023 https://duunitori.fi/tyoelama/ikasyrjinta-tyopaikalla-vieraskyna

Ely-Keskus, viitattu 13.5.2023 https://www.ely-keskus.fi/-/yli-55-vuotiaiden-asema-ty%C3%B6markkinoilla-onko-ik%C3%A4syrjint%C3%A4-vain-murtamista-kaipaava-myytti-h%C3%A4me-

Finlex.fi, viitattu 13.5.2023 https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2016/20161285

Last modified: 14.5.2023