Tulevaisuushyppy museossa

Piirroskuva, jossa monta ihmistä puhuu.

Maailma muuttuu ja museoiden tulisi muuttua myös. Kestävyys-ajattelu on entistä tärkeämpää juuri nyt, kun muutoksilla on jo kova kiire. Maapallo ei enää kestä nykyistä elämäntapaamme. Millainen rooli museoilla ja muilla kulttuurilaitoksilla voisi olla ekologisessa jälleenrakennuksessa?

Mutta mikä se museo edes on? Museot ovat iät ja ajat tallentaneet menneisyyttä, laittaneet kokoelmiaan esille ja nykyään dokumentoidaan myös monipuolisesti nykyhetkeä. Mutta pitäisikö museoiden laajentaa näkökulmaansa ja ryhtyä nyt auttamaan ihmisiä tekemään tulevaisuutta?

Määrittelyn vaikeus
Kansainvälinen museoliitto ICOM yrittää kirjoittaa uusiksi museon määritelmää, mutta kovin vaikeaa se on. Työtä on tehty jo monta vuotta ja se jatkuu tänä keväänä edelleen. ICOM Finlandin blogissa Eero Ehanti, Minna Turtiainen ja Lassi Patokorpi kirjoittivat jo vuonna 2019, että keskusteluissa on noussut esiin kysymys, onko uusi määritelmäluonnos edes määritelmä vai pelkkä visio? Osa uuden määritelmän käsitteistä kun on eri maissa osoittautunut haastaviksi, kuten esimerkiksi sanat polyphonic space tai planetary wellbeing.
Suomi olisi ollut jo valmis hyväksymään museon uuden määritelmän ja suomalaisesta näkökulmasta sanojen loputon hinkkaaminen voi tuntuakin kummalliselta. Joissain maissa vain pelätään määritelmän olevan liian lavea ja museoksi voisi ilmoittautua mikä tahansa taho ja saada sitten siihen kuuluvia etuja.

Mutta sanoilla on kyllä mielestäni suuri merkitys. Millaisin sanoin me voimme puhua tulevaisuudesta, jota ei vielä ole, emmekä oikein osaa sitä vielä kuvitellakaan. Tätä me voimme onneksi harjoitella. Ei tulevaisuus ole jotain joka vain tapahtuu meille, vaan millaiseksi me itse haluamme sen muotoutuvan.

Katse eteenpäin
Terhi Hautamäen artikkelissa Sivistystyö saa uusia muotoja – museoista tulee tulevaisuuden rakentajia Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen varajohtaja, dosentti Katriina Siivonen sanoo, että museot ovat erityisen hyviä paikkoja tulevaisuustyöhön, koska museoiden erityisalaa on ymmärtää aikaulottuvuutta ja muutoksia.
Miksi emme siis lisäsi museoissa taaksepäin katsomisen rinnalle myös eteenpäin katsomisen?

Museoiden tulevaisuusperintöverstaat voisivat mielestäni olla paikkoja, joissa osallistujat voisivat kuvitella jotain sellaista tulevaisuutta, jota vielä ei ole. Samalla tavalla, kun museoissa on totuttu tekemään aikahyppyjä satojen, tuhansien tai miljoonien vuosien taakse, niin jatkossa voidaan tehdä aikahyppyjä 20, 50 tai 100 vuoden päähän tulevaisuuteen. Tähän tarvitaan vain luovuutta.

Tulevaisuuden uutisia?
Kuvittele Suomi vuonna 2030. Lukisitko silloin uutisen:
Yhteishaussa yleissivistävän ammattitutkinnon suosio yllätti! 
Uusiutuvan energian nopea käyttöönotto vaatii paljon uudenlaisia osaajia. Energia-alan moniosaajalinjan lisäksi tekstiilialan elinkaariosaajan opintolinja nautti hakijoiden suosiota. Kulttuurialan ja sosiaalityön yhdistävä kumppanuussuunnittelijan tutkinto kiinnosti täydennyskouluttautujia. 

Tai kuvittele hyppääväsi suoraan vuoteen 2070. Olisiko silloin uutisotsikoissa:
Suvilahden asuinalueelle suojeltuun Hanasaaren voimalarakennukseen perustetaan energiamuseo.
Höyrykoneen muistolle -näyttely kertoo Suomen fossiiliriippuvuuden vuosikymmenistä.

Hypätään vielä viimeinen hyppy vuoteen 2120, jolloin meidät voisi tavoittaa uutinen:
Historiallinen dokumentti tuotantoeläinteollisuudesta järkyttää katsojia Kontulan dokumenttifestivaaleilla: ”Ikäraja tulisi nostaa 18 ikävuoteen”, festivaalivieras huokaisee.

Aikahypyllä tulevaisuuteen pääsee näkemään, miltä maailma voisi näyttää ja voi pohtia, mitä silloin on jo pitänyt tapahtua. Tämä auttaa hahmottamaan asioita, joita meidän kannattaisi jo nyt tehdä, että pääsemme toivottuun tilanteeseen. Näitä asioita tutkitaan Sitran rahoittamassa DYNAMO -hankkeessa, jonka tarkoituksena on kehittää työkaluja, joilla mikä tahansa museo tai kulttuurilaitos voi ryhtyä järjestämään tulevaisuusperintöverstaita.

Millainen olisi kulttuurialan aikahyppy tulevaisuuteen?
Ota kaveria kädestä ja hyppää nyt heti! Tulevaisuus odottaa jo meitä!

Markku Liinamaa
Kulttuurituottaja YAMK –opiskelija



Lähteet DYNAMO-hanke https://sites.utu.fi/dynamo/
https://icomfinland.fi/blogi/museomaaritelma
https://www.sitra.fi/artikkelit/sivistystyo-saa-uusia-muotoja-museoista-tulee-tulevaisuuden-rakentajia/

Kulttuurituottaja YAMK

Last modified: 17.4.2021