Kestävämpää teatteria

Ilmastokriisi on tässä ja nyt eikä kukaan voi vältellä vastuutaan tilanteen hoitamisessa. Myös teatterin tekijöiden on aika tarttua tähän laajemmalla otteella. Suomi on pienien teatteriyhdistysten luvattu maa ja varsinkin kesäisin löytyy läpi maan pieniä esityksiä latojen kulmilta isoille näyttämöille. Isot kulttuuritalot ja VOS-teatterit ovat jo tehneet ilmastokriisin eteen toimenpiteitä, omasta tahdostaan ja rahoituksen sanelemana sekä mahdollistamana. Hyvin usein kuitenkin esityksiä tehdään pienellä budjetilla vapaaehtoisvoimin ja sijaintikin vaatii autolla kulkemista. Kuinka moni on järjestelmällisesti miettinyt omia valintojaan ostaessa yleispesuainetta kahvioon tai puffetin myyntituotteiden vastuullisuutta?

Agenda 2030 – kestävän kehityksen toimintaohjelma

Vuonna 2015 YK:n jäsenmaat sopivat kestävän kehityksen toimintaohjelmasta, joka sisältää 17 erilaista tavoitetta. Agenda 2030 ohjaa kestävän kehityksen edistämistä vuosina 2016–2030. Vaikka vastuu onkin ensisijaisesti valtiolla, tarvitaan koko yhteiskunnan osallistumista, jotta tavoitteet saavutetaan. Keväällä 2022 hyväksyttiin Suomen kestävän kehityksen toimikunnan strategia vuosille 2022–2030 ja sen ytimessä ovat toimikunnan Agenda2030-tiekarttatyössä määritellyt kuusi muutosaluetta: hyvinvointia edistävä talous ja työ sekä kestävä kulutus; sivistys osaaminen ja kestävät elämäntavat; hyvinvointi, terveys ja yhteiskunnallinen osallisuus; hyvinvointia edistävä ruokajärjestelmä; monimuotoisuutta ja hiilineutraaliutta vahvistava metsien, vesien ja maan käyttö sekä kestävä energiajärjestelmä.

Taide ja kulttuuri ovat osaltaan laajentamassa ymmärrystä ja synnyttämässä merkityksiä. Taide käsittelee ympärillään olevaa yhteiskuntaa, tutkii ja haastaa sekä luo uusia mahdollisia katsantokantoja. Tässä on myös teatterikenttä jo vahvasti mukana, esitykset käsittelevät tärkeitä teemoja ja yleisötyötä tehdään kehittävällä otteella. Taiteen työn tärkeys tunnistetaan myös Agenda2030 strategiassa. 

Teatterin vihreä kirja

Teatteri voi taiteen avulla luoda ymmärrystä katsojille, mutta entäpä teatterin omat toimintatavat? Varsinkin harrastajateatterikentälle tarvitaan lisää tietoa, että mitä voidaan tehdä käytännön tasolla ja tähän tarpeeseen löytyykin nyt Teatterin vihreä kirja. Theatre Green Book on brittiläinen kolmiosainen opas ja malli kestävämpiin tuotantoihin ja siitä on keväällä 2023 julkaistu suomennetut lyhytversiot. Sekä alkuperäinen materiaali, työkalut ja suomennetut lyhytversiot ovat käytettävissä maksutta. 

Toki on jo aiemmin ollut olemassa mm. Ekokompassi-sertifikaatti, mutta se on pienille teatteriyhdistyksille saavuttamattomissa. Minimihinta Ekokompassille lähtee yhdistyksillä melkein 2500 eurosta, joka on todella suuri raha pienten esitysten budjeteissa. Ymmärrettävää on toki, että asiantuntijoiden työstä täytyy maksaa riittävä korvaus, mutta olisiko tässä mahdollista toteuttaa jonkinlaista ”yhteiskuntavastuuhyväntekeväisyyttä”? Tunnustan, että aluksi olin hyvinkin närkästynyt hinnastoa selatessani, että siellä nyt jokin yritys tekee voittoa moisella. Tajuttuani, että toiminnan omistaa Suomen luonnonsuojeluliitto, tunteeni kyllä siitä tasoittuivat. Mutta se ei silti tuo kassaan rahaa mitä voisi palveluun käyttää. Tosiasia on kuitenkin se, että kestävämmän tuotannon toteuttaminenkin tulee maksamaan ja valintoja täytyy tehdä, että mihin roposet riittävät.

Teatterin vihreä kirja toi kuitenkin kevennystä ahdistukseen. Malli lähestyy tilannetta hyvin konkreettisesti ja mahdollistaa pienetkin askeleet eikä syyllistä, vaikka pääsisikin vasta perustasolle toiminnassa. Se herättelee kiinnittämään huomiota yllättäviinkin asioihin, kuten verkkosivujen hiilijalanjälkeen, ja tarjoaa paljon työkaluja toimintatapojen kehittämiseen. Suosittelenkin lämpimästi siihen tutustumista.

Eva Lindblom 2023, kulttuurituotannon YAMK-opiskelija

LÄHTEET

Ekokompassi 2023. https://ekokompassi.fi
Kestävä kehitys 2023. https://kestavakehitys.fi/etusivu
Suomen teatterit 2023. Kestävä kehitys. https://suomenteatterit.fi/jasenpalvelut/kestava-kehitys/
Theatre Green Book 2023. https://theatregreenbook.com
Valtioneuvosto 2022. Kestävän kehityksen toimikunnan strategia 2022–2030: Luonnon kantokyvyn turvaava, hyvinvoiva ja globaalisti vastuullinen Suomi. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/163958

Last modified: 26.4.2023